3 Langkah Mudah Pasang Side Bar Di WordPress

Assalammualaikum anda semua

Lama ZM tak bersiaran sebab busy sangat join kelas online untuk menambah ilmu yang tak berapa nak banyak nih hehe. Harini ZM curi masa sikit sebelum keadaan kembali kucar kacir. Kali ni ZM nak share tentang 3 langkah mudah pasang side bar di wordPress

Sebenarnya tajuk 3 langkah mudah pasang side bar di wordPress ni ZM dah prepare dari last week lagi, kononnya nak cepat tulis supaya tak lupa tapi yela kan kita ni hanya mampu merancang. Bila nak tekan keyboard ja anak bergaduh,bila nak tekan keyboard ja anak nak makan hahaha… dugaan sungguh. Sibuk kelas online pun ya,sibuk dengan anak-anakpun ya😂

Taknak bebel lebih-lebih jom ZM share pasal 3 langkah mudah pasang side bar di wordPress nih,kang satgi menjerit nak susu pulak heee…

#1. Setting

3 langkah mudah pasang side bar di wordpress2

Seperti biasa anda perlu pergi bahagian ” appearance “ dan klik pada bahagian ” customize “

3 langkah mudah pasang side bar di wordpress3

Anda akan berada dalam halaman seperti gambar diatas. Kemudian sila klik pada ” sidebar “

3 langkah mudah pasang side bar di wordpress4

Bila anda dah klik pada ” sidebar “ tadi anda akan dibawa ke halaman seperti dalam gambar di atas. Anda perlu klik pada ” blog posts “ then terus akan keluar sidebar macam yang saya kotakkan kat sebelah tu…nampak tak?😁

#2. Edit Info

3 langkah mudah pasang side bar di wordpress5

Kembali kepada ” appearance “ dan klik pada bahagian ” widget “

3 langkah mudah pasang side bar di wordpress6

Anda akan sampai ke halaman ini iaitu tempat kita nak edit sidebar yang kita pasang tadi. Buka satu persatu dan ubah apa yang dirasakan perlu

3 langkah mudah pasang side bar di wordpress7

Gambar kat atas ni ZM tunjukkan info yang ZM letak kat sidebar blog ZM. Anda perasan tak yang nombor 2 tu tulisan dia warna hijau,kalau yang tak tahu itu adalah link Kedai ZM yang sengaja ZM letak kat situ,mana tahu kalau ada yang nak window shopping. Jom ZM ajar macamana nak buat link macamtu…

3 langkah mudah pasang side bar di wordpress8

1)Bila anda dah tulis apa yang nak ditulis, highlightkan bahagian yang anda nak pautkan link

2)Anda pergi cari link kedai @ link apa yang anda nak letak copy & pastekan di nombor 2 tu

3)Kemudian ” save”

SETTLE… mudah kan!

#3. Preview Sebelum Publish

Bagi ZM, ini adalah perkara wajib ZM buat sebelum publish sebab ZM nak tahu macamana rupabentuk hasil editan ZM tu. ZM nak pastikan semua dalam keadaan kemas & selesa orang nak baca sebab yang nak tengok blog kita ni guna macam-macam jenis gadjet. So,ZM sarankan anda preview dulu semua side then dah puas hati baru publish gitu…

3 langkah mudah pasang side bar di wordpress9

Laptop @ PC view

3 langkah mudah pasang side bar di wordpress10

Tablet view

3 langkah mudah pasang side bar di wordpress11

Mobile view

Okey semua dah puashati boleh publish…

Selesai sudah entry pendek 3 langkah mudah pasang side bar di wordpress . Mudah sangat nak buat,tiga langkah je

InsyaAllah esok ZM akan share tentang cara mudah membuat sub menu di wordpress 2021 pula. Nampak macam leceh je kan,tapi buat sub menu ni boleh jadikan website @ blog kita nampak lebih kemas

Bila blog kemas dan rapi orang suka nak masuk dan baca info-info yang disajikan. Tapi make sure anda tulis yang bermanfaat tau barulah orang suka nak masuk. Jangan lupa ya praktik 3 langkah mudah pasang side bar di wordpress . Buat sampai jadi! pastu bila dah berjaya senyum dan ucap tahniah pada diri sendiri 😉. Semoga bermanfaat…

Wassalam

Follow me here :

1 thought on “3 Langkah Mudah Pasang Side Bar Di WordPress”

  1. Pingback: Cara Mudah Membuat Sub Menu Di WordPress 2021 – ZMBeautyHQ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart