5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress

5 Langkah Setting Email Notifikasi WooCommerce Di WordPress

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Assalammualaikum sahabat-sahabat ZM,sihat ke harini?

Harini ZM macam biasa nak kongsikan lagi ilmu-ilmu yang ZM kutip dari BROZOOL Sifu SEO & WP yang paling ZM kagumi. Harini ZM pilih tajuk 5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress sebab ramai yang belum betul-betul faham tentang topik ini

Sebelum tu ZM nak bagitahu kat sini 2 perkara, yang pertama ZM menggunakan banyak gambar sebab ZM nak pastikan anda semua yang nak belajar boleh faham dengan jelas tentang 5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress ni. Yang ke 2 adalah dibahagian akhir sekali ZM ada ajar cara nak setting masa dapat order,order yang ZM tunjuk itu adalah testing order yang ZM buat sendiri di KEDAI ZM sebab ZM nak pastikan semua dalam keadaan yang sempurna sebelum kedai beroperasi. Gitewww hehe

Sekiranya ada sebarang pertanyaan atau anda tak faham 5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress yang ZM sampaikan ini anda boleh komen dibawah dan InsyaAllah ZM akan terangkan lebih lanjut. Anda dah bersedia ke belum? ZM dah tak sabar dah ni! Maafkan ZM kalau terlalu banyak gambar ya

#1. Setting Email Akaun Di Cpanel5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress3

Seperti biasa anda perlu login ke Cpanel anda terlebih dahulu untuk setting email account di Cpanel. Kemudian klik ” Email Accounts ” seperti yang ZM tunjuk dalam gambar dan pastikan email yang ZM tunjukkan dalam gambar ke 3 itu adalah betul

#2. Setting Email Forwarders Di Cpanel

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress5

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress6

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress7

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress8

Step yang ke 2,kembali ke bahagian email yang mula-mula tadi dan klik ” Forwarders ” pula. Kedudukannya disebelah ” Email Accounts ” sahaja. Jiran gitu hahaha. Selepas itu sila tekan ” Add Forwarder ” seperti yang ZM tunjuk dalam gambar ke 2. Anda akan sampai di halaman seperti dalam gambar ke 3. Apa yang perlu anda lakukan adalah isikan maklumat yang ZM tandakan dengan nombor itu

#1. Sales

#2. Domain anda

#3. Email anda yang anda selelu guna sebab kalau order masuk notifikasi akan muncul di email yang anda masukkan

Gambar bawahnya adalah proses langkah setting email forwarders di cpanel selesai dan berjaya

#3. Periksa Email Di Bahagian Setting Dalam WordPress Dashboard

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress9

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress10

Langkah seterusnya anda perlu masuk ke dalam dashboard wordpress anda dan cari bahagian setting. Dibahagian setting itu anda klik bahagian ” General “. Setelah itu anda akan dibawa masuk ke halaman general setting. Cari bahagian Administration Email Address dan pastikan email yang tertera disitu sama seperti email yang anda setting di Cpanel tadi. Jika tidak sama sila tukar dan update. Anda akan terima notifikasi untuk sah kan perubahan yang anda buat itu. Selesai bahagian ini

#4. Periksa Email Di Bahagian Woocommerce Dalam WordPress Dashboard

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress11

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress12

Seterusnya,part ni senang sebab ada nombor hehe…

#1. Klik bahagian Woocommerce

#2. Klik bahagian setting

#3. Klik bahagian emails

#4. Pastikan semua email yang ZM kotakkan itu sama macam yang anda setting sebelum ini

Selesai bab ini!

#5. Setting Update Tracking Number Pada Customer

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress13

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress14

Baiklah,kita dah sampai langkah yang terakhir dalam topik 5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress iaitu apakah yang terjadi bila order masuk. Perhatikan gambar di atas. Gambar pertama adalah notifikasi dari Toyyibpay yang merupakan ” Payment Gateway ” yang kita pilih untuk dapatkan bayaran daripada customer. Bila kita dapat notifikasi seperti ini bermakna anda telah terima duit jualan daripada website anda. Notifikasi ini akan disusuli dengan notifikasi yang ke 2 iaitu notifikasi order masuk pula

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress15

Gambar yang di atas ini adalah notifikasi yang pembeli dapat daripada kita yang memberitahu bahawa kita telahpun terima pesanan daripada mereka. Apa yang ZM nak tunjuk disini adalah bagaimana nak hantar maklumat ” Tracking Number ” untuk makluman pembeli tadi. Setakat ini anda jelas tak dengan penerangan ZM?

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress16

Ini adalah langkah pertama anda perlu buat bila dapat order.

#1. Klik Woocommerce

#2. Klik order ( jika ada order akan keluar nombor berwarna merah macam dalam gambar tu )

#3. Klik pada “mata” ( seperti yang ZM tunjuk dalam gambar )

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress17

Selepas anda tekan ” mata ” tadi anda akan sampai di halaman ini

#1. Anda perlu cari kotak ” Add note “

#2. Pilih ” Note to customer “

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress18

Seterusnya apa yang anda perlu lakukan adalah

#3. Masukkan Tracking Number yang anda akan gunakan untuk pos barang pembeli tadi

#4. Klik ” Add “

5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress19

#5.Seterusnya Customer akan dapat notifikasi tracking number yang anda update tadi. Gambar di atas adalah notifikasi yang diterima oleh pembeli ya

SIAP!!!

Selesai sudah penerangan 5 langkah setting email notifikasi woocommerce di wordpress dari ZM, diharapkan anda dapat faham dengan jelas tentang setting ini sebab jika silap setting proses ini akan jadi kelam kabut dan mungkin akan memberi kesan buruk pada reputasi online shop anda. Mungkin jika salah setting notifikasi pembelian tidak masuk ke email anda dan anda tak sedarpun ada order masuk.Mungkin boleh jadi begitu…

Semoga anda berjaya setting email notifikasi woocommerce di wordpress dengan jayanya. Kalau tak jelas boleh ajukan soalan ya. Terima kasih sudi singgah. Kepada yang suka window shopping jom la tinjau-tinjau kat SINI jap. Jumpa lagi next artikel,daaaa…

Wassalam

Follow me here :
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 thoughts on “5 Langkah Setting Email Notifikasi WooCommerce Di WordPress”

  1. Wah. Ilmu mahal ni. Ramai yang hadapi masalah kalau tak betul-betul configure email ni, ada yang tak perasan pun order dah masuk.

    Terima kasih share ilmu berguna ni

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
Open chat
Assalammualaikum/Salam sejahtera,
Apa yang boleh saya bantu anda?