5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp

5 Cara Mudah Hasilkan Penunjuk Mengaji Idea Jualan Ketika PKP

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Assalammualaikum sahabat-sahabat ZM semua…

Harini ZM ada masa sikit nak berceloteh kat sini,ZM buat simple story untuk tatapan anda semua. Harini ZM pilih tajuk 5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp bersempena situasi yang kita alami sekarang sejak 18 Mac  2020. Ramai yang terjejas kesan dari Pendemik Covid 19,yang berkerja kehilangan kerja,gaji terpaksa dipotong dan sebagainya. Yang berniaga terpaksa lalui saat getir bila PKP diumumkan hingga fasa yang ke-3,kejap buka kejap tutup…semestinya terjejas segalanya terutama sumber pendapatan

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp bukanlah satu perniagaan yang dapat keuntungan yang besar tapi bagi ZM dari sedikitlah menjadi banyak,sekurang-kurangnya kita ada usaha untuk mencari sesuatu sumber untuk tambah pendapatan kita

Anda jangan terkejut jika ZM cakap 5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp ni budak sekolah pun boleh buat. Sekarang kan cuti sekolah,bolehlah buat dengan anak-anak kalau mereka berminat mesti seronok heee . Jom ZM tunjukkan apa yang anda perlu lakukan

#1. Cari Ilmu

Baiklah,apa jua yang ingin kita kerjakan mestilah kita perlukan ilmu supaya kita tahu nak buat. Walaupun membuat penunjuk mengaji ini satu benda yang simple tapi bukan semua orang tahu buat tanpa belajar cara nak buat. Betul tak?

#2. Sediakan Bahan & Alatan

Sebelum ZM nak tunjuk cara nak buat penunjuk mengaji yang comel ni, ZM nak tunjuk bahan-bahan dan alatan yang diperlukan dalam proses penyediaan penunjuk mengaji. Anda tak perlu risau sebab harga bahan-bahannya murah & mampu milik untuk yang nak cuba-cuba

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp1

Yang paling utama sekali anda perlu sediakan player comel ni. Satu yang muncung tirus dan satu lagi muncung tirus juga tapi bulat memanjang gitu. Alat ni digunakan untuk mudahkan kita nak masukkan skru dan nak pulas pin nanti. Ok jom ZM tunjuk kat anda bahan-bahan yang ZM gunakan untuk buat penunjuk mengaji ni

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp2

ZM guna chopstik ni,jangan beli yang besar sangat. ZM guna yang kecil je. Harga chopstik ni taklah mahal sangat anda boleh beli kat Shopee ja. Pesan ZM kalau anda nak buat untuk jual pastikan permukaan chopstik tu sempurna,kalau ada permukaan yang kasar anda boleh godok dengan kertas pasir dulu

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp4

Skru Kecil ( tebal 1mm )

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp3

Cap Panjang 8mm

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp5

Cap Bulat Kecil

5 cara mudah buat penunjuk mengaji idea jualan masa pkp19

Divider

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp6

T – Pin

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp7

Big Open Jumpring

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp8

Manik / Pearl

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp9

Plastik Panjang & Sticker

#3. Jom Tengok Cara Buat

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp10

Mula-mula gunakan player muncung tirus untuk pasang skru dihujung atas chopstik

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp11

Skru siap dipasang

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp12

ZM senaraikan pada anda bagaimana nak buat hiasan mengikut urutan supaya lebih jelas

1) Ambil T-pin

2) Masukkan cap

3) Masukkan manik putih

4) Masukkan divider

5) Masukkan manik lagi(yang berwarna @ terpulang pada anda)

6) Masukkan cap panjang

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp13

Gunakan player munjung tirus bulat untuk bengkokkan hujung T-pin

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp14

Siap satu hiasan

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp15

Ambil big open jumpring dan sambungkan hiasan pada skru yang dipasang di chopstik tadi

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp16

Penunjuk mengaji siap dan masukkan ke dalam plastik. Lekatkan sticker supaya lebih menarik

#4. Berani Mencuba

5 cara mudah buat penunjuk mengaji idea jualan masa pkp18

Mudah sangatkan proses buat penunjuk mengaji yang ZM tunjuk tadi kan. Dahla mudah comel pula tu. ZM rasa ini adalah satu projek ringan-ringan yang anda boleh cuba buat untuk tambah pendapatan sekurang-kurangnya boleh buat duit belanja dapur gitu. Tak cuba tak tahu. Anda mesti berani mencuba dan bermula sekarang! Garang pula ZM harini hehe

#5. Jual Di Media Sosial & Market Place

5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp17

Tadaaaa,ini adalah hasil yang ZM buat untuk hari ini sebab ada order masuk kat Shopee. ZM buat ni pun suka-suka je buat hobi baru sambil-sambil tu ZM share la 5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp. Seriously ZM start buat kraft ni masa PKP. Then apa salahnya ZM berkongsi dengan anda kan

Ok,kita dah sampai ke penghujung cerita. Kepada yang malas nak buat tapi suka nak beli je bolehla beli kat ZM hehe…hargapun tak mahal mana,boleh buat hadiah kat anak ke,kat suami ke,kat isteri ke, dan mana tahu yang baca 5 cara mudah hasilkan penunjuk mengaji idea jualan ketika pkp ni adalah seorang peniaga,boleh buat gift untuk customer,mesti customer happy dapat gift hehe.

Terima kasih pada yang sudi singgah disini,segala kekurangan penulisan ini adalah kekurangan ZM. InsyaAllah ZM akan perbaiki lagi dimasa akan datang. Kepada anda yang nak beli boleh beli kat SINI ya. Terima Kasih

Wassalam

Follow me here :
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
Open chat
Assalammualaikum/Salam sejahtera,
Apa yang boleh saya bantu anda?